Tarikh dan Hari : 24/5/2024 (Jumaat)

Waktu : 11.00 pagi – 1.00 petang

Pada 23 Mei 2024, SMK Bukit Mentok telah menganjurkan satu program Gotong Royong Perdana yang berlangsung dari pukul 11 pagi hingga 1 petang. Program ini disertai oleh para pelajar, guru-guru, serta staf sekolah, bertujuan untuk membersihkan kawasan sekolah dan memastikan persekitaran yang selamat dan sihat untuk semua warga sekolah.

Aktiviti gotong-royong ini melibatkan pelbagai kawasan di sekitar sekolah termasuk bilik darjah, kantin, taman sekolah, serta surau. Para pelajar dibahagikan kepada kumpulan-kumpulan kecil dan diberikan tugasan masing-masing untuk membersihkan kawasan yang telah ditetapkan. Guru-guru pula bertindak sebagai penyelaras bagi memastikan semua tugasan dapat diselesaikan dengan sempurna.

Selain daripada membersihkan kawasan sekolah, program ini turut memberi penekanan kepada aspek kesedaran terhadap kepentingan menjaga kebersihan alam sekitar. Pelajar didedahkan dengan amalan kitar semula dan cara-cara membuang sampah dengan betul. Aktiviti ini bukan sahaja berjaya membersihkan kawasan sekolah, malah turut memupuk semangat kerjasama dan gotong-royong dalam kalangan pelajar.

Pada jam 1 petang, program ini berakhir. Keseluruhan program ini berjalan dengan lancar dan mendapat sambutan yang amat menggalakkan daripada semua pihak.

Dengan penganjuran program Gotong Royong Perdana ini, SMK Bukit Mentok berjaya memperkukuhkan semangat kebersamaan dalam kalangan warga sekolah, di samping meningkatkan kesedaran mengenai pentingnya menjaga kebersihan dan keselamatan persekitaran sekolah.